ronnie-overgoor-EdKCckXXRCI-unsplash

Vrednost truda

Mogoče ste že kdaj slišali koga reči, da se bo potrudil ali da se je potrudil. Mogoče ste take izjave v življenju slišali že večkrat in mogoče tudi od različnih ljudi. In mogoče je ta oseba nato še dodala, da je tudi to nekaj vredno in je od vas pričakovala, da ste zadovoljni in hvaležni za trud tudi v primeru, ko vi niste od tega imeli popolnoma nič ali pa so za vas bile posledice celo negativne.

Preden se lotimo ocenjevanja vrednosti truda, poglejmo v katerih situacijah ljudje povejo, da so se potrudili. Velikokrat je s trudom tudi povezano pričakovanje nekega rezultata, običajno pozitivnega.

Nekdo lahko reče, da se je potrudil, ko rezultat popolnoma izostane. Recimo, da je potrebno nekaj naročiti in oseba neko naročilo ni izpeljala. V tem primeru lahko dobimo izjavo »Saj vem, da naročilo ni bilo izpeljano, ampak sem se res potrudil in tudi to je nekaj vredno«. V takem primeru se tudi lahko zgodi, da oseba pričakuje, da nam bo ok, da naročilo ni bilo izpeljano ali pa da bomo to osebo mogoče celo pohvalili, da se je potrudila, čeprav ni pričakovanega rezultata.

Drugi primer, ko lahko slišimo kakšno izjavo o trudu je v primeru negativnega rezultata. Recimo, da se pokvari kak stroj, ki je še v garanciji ali da nepravilno deluje aplikacija, za katero imamo tehnično podporo. Naročimo popravilo stroja ali odpravo nepravilnosti v aplikaciji in po posegu proizvajalca stroj ali aplikacija delujeta še slabše kot pred posegom. V tem primeru lahko slišimo izjavo v stilu »Vemo, da je trenutno stanje slabše, kot je bilo, ampak se res trudimo«. Ali pa kdo v podjetju v takšni situaciju reče »Lahko smo zelo ponosni nase, ker se res trudimo«.

Še en primer v katerem lahko slišimo omembo truda je v primeru pozitivnih rezultatov. Zanimivo je, da v tem primeru o trudu bolj govori okolica, kot pa sam izvajalec. Lahko recimo slišimo izjavo »Res se je potrudil«. Poleg tega, da je to zanimivo, pa nam to lahko tudi pomaga pri oceni vrednosti truda.

Koliko je torej vreden trud?

V drugem primeru imamo poleg truda nek negativen rezultat, v zadnjem primeru pa imamo poleg truda nek pozitiven rezultat. Ker je v teh dveh primerih težko oceniti, kaj je vrednost truda in kaj je vrednost končnega rezultata se osredotočimo na prvi primer, kjer ni nobenega rezultata. Vsaj na prvi pogled ga ni.

Kaj se zgodi, ko se trudimo? Ko se trudimo porabljamo čas in energijo. Čas in energijo, ki bi ju lahko porabljali za kaj drugega, vendar smo se odločili, da se bomo trudili. In na koncu, ko ni rezultata, vsaj pričakovanega ne, smo lahko zafrustrirani, jezni, žalostni, … Lahko pa, da je nekdo zadovoljen že zato, ker se je pač potrudil. V zadovoljstvu zaradi truda samega pa se skriva tudi zelo velika past. Lahko se nekdo trudi, da bi ugajal nekomu drugemu (sodelavcu, stranki, klientu, samemu sebi, …) po mesecih in letih truda pa še vedno ni in ni nobenega premika. Čeprav na prvi pogled izgleda, da ni rezultata, pa smo porabili čas, energijo in kažejo se neki učinki v naših občutkih. Poleg tega so tudi neki učinki na druge ljudi, ki se tudi kažejo predvsem na občutkih in na odnosni ravni. Nekdo okoli nas je lahko na primer zadovoljen, ker smo se potrudili, ali pa je slabe volje, ker nismo naredili pričakovanega.

Torej tudi v primeru, ko nekdo reče, da ni rezultata, ima trud še vedno neke učinke, ki se kažejo predvsem v občutkih in na odnosni ravni. Ker so te stvari zelo subjektivne in so od primera do primera ti učinki zelo različni, jih je težko ovrednotiti. Kljub temu pa v vseh primerih obstaja ena objektivna merljiva količina. To je čas.

Kadarkoli se trudimo, vedno porabljamo svoj čas. Mogoče kdaj tudi čas koga drugega, vedno pa svoj čas. Za kakšno stvar se lahko trudimo 5 minut, za kašno stvar se lahko trudimo en teden za kakšno stvar pa mogoče tudi več let. Če povemo drugače, je trud vedno časovni strošek in ta strošek lahko rezultira v nekih pozitivnih učinkih ali pa ne. Podobno kot v primeru, ko podjetje investira v neke nove stroje. Lahko, da bo strošek za nakup novih strojev rezultiral v pozitivnih učinkih za podjetje, ni pa nujno.

In kakšno vrednost potem ima trud? Trud ima vrednost, ki je negativno proporcionalna porabljenemu času oziroma je to strošek v višini porabljenega časa.

In ko se mi zelo trudimo, kakšno vrednost ima naš trud za okolico? Pravzaprav nikakršno. To je podobno, kot v primeru nakupa novih strojev v podjetju. Sam nakup je za podjetje strošek, ki na okolico nič ne vpliva. Potencialno lahko vpliva šele končni produkt. Tako tudi sam trud nima nobenega pomena za okolico. Pomen oziroma vrednost ima šele rezultat truda. Pa poglejmo še drug primer. Recimo, da domov naročimo pico in nam jo dostavljalec brez nekega posebnega truda pripelje v roku pol ure. Čez en teden ponovno naročimo enako pico. Tokrat se dostavljalcu pokvari avto in se kljub temu zelo potrudi, da nam prinese pico in jo dobimo eno uro in pol po naročilu. Ali ima druga pica za nas večjo vrednost, ker se je dostavljalec zelo potrudil. Ne, za nas ima ta pica celo manjšo vrednost, ker smo morali čakati dodatno uro. Torej je vrednost rezultata lahko negativna, če rezultat škoduje okolici, lahko je vrednost nič, če na okolico ne vpliva ali pa je vrednost pozitivna, če ima na okolico pozitvne učinke. Da še enkrat povdarimo, to je vrednost končnega rezultata in ne vrednost samega truda.

Kaj je potem razlog, da se nekateri ljudje tako zelo radi sklicujejo na trud, ko ni pričakovanega rezultata ali pa je rezultat negativen? Smisel sklicevanja na trud je velikokrat v vzdrževanju mentalitete (mindseta, naravnanosti), ki pa v teh primerih žal daje take rezultate, kot jih daje. Če povemo drugače je smisel sklicevanja na trud zaščita proti spremembam. In če se nič ne spremeni, so rezultati še naprej takšni kot so. Če je trud vzorec, ki ga krepimo, da se upiramo transformaciji, lahko celo življenje preživimo s stavkom “saj se trudim!”. Naš podzavestni svet pa vedno tiho upravlja z nami in to brez truda.

Če hočemo doseči drugačne rezultate, je potrebno fokus spremeniti iz truda na same rezultate. Kar je pogosto težko, še posebej, če smo navajeni razmišljati o trudu ali pa smo v okolju, ki se fokusira na trud. Na srečo je v sodobni družbi veliko znanja o tej tematiki in obstaja veliko strokovnjakov, ki nam lahko pomagajo premakniti fokus iz truda na rezultate.

P.S. Tudi Pat in Mat sta se zelo trudila. Kdo bi ju najel za renovacijo hiše?

Avtor prispevka: Bogdan Dumka

………………..

Pogledi in mnenja ter informacije, navedene v članku, so odgovornost avtorja oz. avtorice članka in ne odražajo nujno mnenj in pogledov Mednarodne zveze za coaching (International Coaching Federation – ICF) oz. njene slovenske izpostave (ICF Slovenia Chapter). Objava članka gostujočega avtorja ali člana Mednarodne zveze za coaching na spletni strani (ali drugih medijih in socialnih omrežjih) ni zagotovilo Mednarodne zveze za coaching ali njene slovenske izpostave za kakovost produktov ali storitev, ki jih avtor članka ponuja pri svojem delu.

Tags: No tags