barbka rezultati

Tri leta in tri ure Kako se pripraviti na CKA (Coach Knowledge Assesment)

pripravila Barbka Novak, ACC & INLPTA NLP trener

Pred tremi leti sem s široko odprtimi očmi in usti poslušala trenerki Bernardo in Karmen, ki sta nas, bodoče coache, popeljali v skrivnostni svet postavljanja vprašanj, prisotnosti in poslušanja. V oceanu vprašanj, odgovorov, solza in smeha so se, kot čudežna podvodna bitja pripeljale besede »Etični kodeks«, »Coaching log«, »Ključne kompetence coacha«, »ACC«, »izpit«, »PCC«, »markerji«, »ICF«, »MCC«. Kot bodočemu coachu, ki se je ravno prebijal iz hitrega reševanja izzivov drugih, deljenju nasvetov in ideji, da se bo nekomu na drugi strani po uri in pol pogovora z menoj spremenil svet in prikazala rešitev, so ti izrazi zveneli tuje in neuporabno. A skozi čas usposabljanja, predvsem pa, ko sem se srečavala s coacheeji (klienti), ki o vsem tem niso vedeli nič, sem dojela, da so ti izrazi osnova, temelji dobro grajene hiše na eni strani in zunanje dokazilo o mojstrstvu našega znanja in garanciji, da to, kar, kot ICF coachi delamo, delamo v dobro coacheeja, strokovno in smo pri tem etični.

CKA – da ali ne
Po zaključku usposabljanja osebno nisem imela izdelane ideje o tem, ali si želim delovati kot coach, še manj pa, ali želim narediti korake in se tudi osebno certificirati. Počasi, skozi srečanja s coacheeji in z zaupanjem v to, kar znam, pa se je ideja o tem, da bom, ko bom velika, MCC, vedno pogosteje pojavljala v mojih mislih. A da lahko pretečeš maraton se je treba najprej naučiti hoditi in potem narediti prvi pravi korak v tej smeri. Razumevanje tega, kako narediti prvi korak, je ključno. Poleg tega, da si ga sploh upamo narediti. Prvi korak na poti k MCC je certificiranje za ACC, pot do tja pa pelje, med drugim, preko CKA. Novembra je padla odločitev – rekla sem da, dragi CKA, srečala se bova.

CKA? O čem sedaj ti?
CKA je okrajšava za Coach knowledge assessment, zadnji korak v postopku osebnega certificiranja. CKA vsak coach, ki se želi certificirati, opravlja le enkrat.

Kako začeti
Prvi korak na poti do CKA je prijava na certificiranje. Sam postopek je enostaven, poteka povsem brez težav. Ne samo, da za to ni potrebno posebnih aplikacij , ICF je pripravil tudi odlična navodila, ki so pri izpolnjevanju prijave v veliko pomoč https://coachfederation.org/icf-credential/acc-paths. Sami pogoji za pristop so objavljeni in razloženi na strani ICF.
Preverjanje prijave traja do enega tedna od vložitve vloge, temu pa sledi elektronska pošta, z obvestilom, kaj se s tvojo prijavo dogaja. Mogoče tukaj velja omeniti, da gre za avtomatsko generirano obvestilo, ki ga kakšen preveč dosleden filter lahko prepozna kot sporočilo, ki ga ne potrebujete in ga spravi drugam, koti bi vi želeli. Prvi elektronski pošti sledi druga. Tista, ki jo čakamo – povezava do CKA. Ne samo, da gre za povezavo, ta e-mail je pomemben, ker se z njim prične odštevanje. Za izpolnitev CKA imamo na voljo 60 dni.

Brez panike, prav luštno je
Res. Luštno je, ko se pripravljaš na certificiranje. Pogovarjaš se z izkušenimi coachi. Potem ugotoviš, da CKA traja tri ure in, da ga moraš opraviti na mah. Odgovoriti moraš na več kot 150, večinoma situacijskih, vprašanj. Sistem ti pri vsakem vprašanju ponudi štiri možne odgovore. Eden od odgovor je tako neverjeten, da ga vedno izpustiš. Potem pa ti ostanejo še trije, in z malo znanja ti ostaneta le dve možnosti. Ja, tam pa se veselje začne. Obe možnosti sta si dokaj podobni a z znanjem in izkušnjami, ki smo jih pridobili, gre. Svoje znanje angleščine ocenjujem kot »nekaj srednjega« zato me je reševanje testa v angleškem jeziku skrbelo. A vprašanja so bila razumljiva in na njih je bilo mogoče odgovarjati brez google translatorja. Le tega (niti drugih pripomočkov), na računalniku med opravljanje CKA ni moč uporabljati, kajti vse skupaj potema v zaščitenem sistemu. Seveda pa je dovoljeno imeti pri sebi imeti literaturo in drug računalnik. Da opraviš certificiranje je potrebno pravilno odgovoriti na 70 % vprašanj.

Začetek odštevanja
Najprej sem predihala vso literaturo, prejeto na usposabljanju, lepo počasi, čez vse vejice in pikice in tako porabila približno 30 dni. Na koncu sem prišla do pomembnega spoznanja – literatura je v slovenščini. Sam CKA pa lahko opravljamo v mnogo jezikih, a v slovenskem jeziku še ne. Čas je bil za spremembo strategije. Na strani ICF sem poiskala in seveda tudi natisnila angleško verzijo ključnih kompetenc coacha https://coachfederation.org/core-competencies in etični standard https://coachfederation.org/code-of-ethics. Pogledala sem si tudi primere CKA vprašanj https://coachfederation.org/coach-knowledge-assessment in ugotovila, da je to, da sem v celoti predelala teoretični del koristno, a da bo potrebno pri odgovarjanju zelo dobro povezovati praktične primere in znanja o ključnih kompetencah in etičnem standardu. Tudi na spletu najdete širok nabor priporočil, kako pristopiti k CKA, ki nas lahko zmedejo ali pa pomagajo postaviti pravo strategijo.
Seveda sem jih tudi sama pregledala in najpomembnejša spoznanja, ki mi je pomagalo pri pripravi na izpit je bilo

Ni potrebno, da sem popolna in perfektna pri opravljanju CKA. Dovolj je, da naredim vse, kar je v moji moči, da dosežem toliko točk, da bo CKA opravljen pozitivno. In če ne bo, ga bom ponovila.

Tako preprosto je to. Po toliko opravljenih urah treninga, po 100+ urah individualnega dela s Coacheeji bi bilo skorajda nemogoče, da testa ne bi naredili. Saj veste, saj znamo, saj uporabljamo, saj živimo coaching.

Nova strategija
Moja nova strategija je bila preprosta. Ob zavedanju moje najšibkejše točke, prepričanju o ne dovolj dobrem znanju angleščine, sem pripravila podporni dokument, ki me je spremljal na testu. Coachinja Anna Gaal je v svojem videu »Preparing of ICF’s coach knowledge assessment« (Anna Gaal, 2017) podala informacijo, ki mi je bila pri pripravi ključnega pomena. Povedala je, da je izpit sestavljen iz pet poglavij in so v direktni povezavi s tem kako si sledijo kompetence. Razlika med njimi je le v tem, da so kompetence označene s velikimi črkami, poglavja na izpitu pa s številkami.

Pri izpolnjevanju je tako potrebno slediti le poglavju, v katerem se v danem trenutku nahajamo, iz odgovarjati z vidika kompetenc, ki sodijo v to poglavje. Seveda so ključne kompetence coacha razdeljene v štiri odseke. Peti del pa je namenjen osnovam in etičnemu kodeksu.

Omenila sem, da je seveda mogoče imeti ob sebi podporno literatura in računalnike. Sama sem si pripravila le dvojezični pregled kompetenc. Dokument je bil moje sidro moči in mi je služil za priklic informacij, ki so čakale varno spravljene na svojem mestu v mojih možganih.

Trenutek resnice
V času corona karantene, na velikonočni ponedeljek in dva dni pred potekom 60 dni, sem se, še pod vtisom potice in pirhov, odločila in pristopila k testu. Moja psa sta bila sprehojena, vsi meni dragi ljudje so tisti dan že dobili svojo porcijo mene, oziroma, so bili pridni doma. Telefoni so bili na »tiho«, internetna povezava je delovala, prav tako računalnik ni kazal znake upora. Še mačka je mirno spala na vrhu mačjega drevesa. Vse pomembne predpostavke za uspešno opravljanje CKA so bile tako dosežene. Pomembne zato, ker so nam na voljo le tri ure. Čeprav bi padla internetna povezava ali pokvaril računalnik. Gremo na vse ali nič, v enem kosu. Prav prijetno je bilo čutiti adrenalin in občutek, ki me je vrnil nazaj v študentska leta. Aplikacija je uporabnikom prijazna in omogoča, da si označimo vprašanja, katera želimo ponovno pregledati pred oddajo. Za prvih sedemdeset vprašanj sem potrebovala nekaj več kot eno uro. Pri stotem vprašanju mi je koncentracija padla. Tako zelo, da sem si vzela odmor. Odšla iz delovnega kabineta, nekaj popila in pojedla še en kos pehtranove potice, spustila psa na vrt, se nadihala svežega zraka, počakala, da sta psa opravila svoje in se vrnila v stanovanje, ter nadaljevala z reševanjem testa. Po približno dveh urah in petnajst minut sem odgovorila na zadnje vprašanje. Vzela sem si še nekaj časa in ponovno preleta vprašanja, v katera nisem bila prepričana, globoko zajela sapo in pritisnila gumb.

Bolj e-mail resnice. Par minut po oddaji je bil avtomatsko generiran e-mail resnice že v poštnem predalu. Z najboljšo novico tistega dne. CKA je bil uspešno zaključen. Dan kasneje je prišel drugi e-mail. S potrdilom da sem ACC, z detajlnejšim pregledom doseženih % znanja po področjih, z dostopom do ICF logotipa in drugih znakov, ki jih sedaj, kot ACC, smem uporabljati. A tudi če mi v prvo ne bi uspelo, bi prav tako dobila e-mail. V njem bi mi ponudili še eno možnost, po polovični ceni, test pa bi lahko opravljala ponovno znotraj določenega časovnega okvira. A vem, da, glede na nivo znanja, ki ga pridobimo v ICF akreditiranih šolah v Sloveniji, možnosti, da CKA ne bi opravili, sploh ni.

Kaj sem se naučila
Naučila sem se, da nam v procesu akreditacije vse informacije pridejo prav. Oktobra, ko smo ustanavljali ICF chapter, sem prvič na hitro izmenjala par besed z Jasno, ACC, tudi na temo ACC in takrat je izrekla stavek, ki je bil za mene pomemben pri pripravi na izpit. Karmen, ACC, ki ji tudi nisem dala možnosti, da bi se izognila mojim napadom strahu pred izpitom (ki niso nič drugega kot del mojega miselnega procesa), mi je pomagala, da sem razmišljala v pravo smer in seveda, Bernarda, PCC, ki je bila prav tam, kjer sem jo potrebovala točno takrat, ko sem jo potrebovala s svojim obširnim strokovnim znanjem. In, povsem po naključju sem pri delu lahko opazovala tudi Tatjano, MCC. Na izpitu si sam, a če se v času priprave pogovarjaš z izkušenejšimi od sebe se lahko veliko naučiš, njihove izkušnje pa ti pomagajo odgovoriti na kakšno vprašanje.

Zato, drage kolegice in kolegi. Z veseljem delim mojo izkušnjo. In z veseljem delim z vami, kar potrebujete, da boste tudi vi uspeli.

 

 

 

Vir
Anna Gaal, 2017, »Preparing of ICF’s coach knowledge assessment«, spletni naslov https://youtu.be/bN1L99YETEo, zadnji dostop 1.5.2020

Tags: No tags