Marija Maruša Jovanović na oktobrskem srečanju članov Društva za razvoj coachev

S sodobno tehnologijo suvereno operiraj, svoj eduBiznis enostavno promoviraj/optimiziraj/menedžiraj

Avtorica: Marija Maruša Jovanović [24. 10. 2018]

Sodobna orodja za snemanje video lekcij, za sestanke in izobraževanja v živo (a na daljavo) ter za menedžiranje in prodajo (spletnih) izobraževalnih programov in coaching paketov ti lahko olajšajo marsikatero zadevo, s katero se srečaš, ko začenjaš (ali pa ko že na polno opravljaš) svoj eduBiznis. Tako lahko dosežeš več ljudi, optimiziraš svoj čas in s tem povečaš svoje zaslužke.

A gremo po vrsti: sama vpeljava tehnologije še ni zagotovilo, da boš res optimiziral ali posimpliral svoje delo. Neprimerno izbrana orodja in nesuverena uporaba orodij ti lahko vse skupaj samo zakomplicirata.

Zato ti predlagam, da najprej narediš svojo mini eduBiznis strategijo, s katero definiraš, kje v TVOJEM eduBiznisu si želiš vpeljati sodobno tehnologijo oz. kje v TVOJEM eduBiznisu je smotrno zadeve prepustiti sodobni tehnologiji.

Prvi korak je povezati »potrebe tvojih strank« (po znanju in pomoči) in pa potrebe tvojega biznisa (po promociji, izvajanju, stalnem suportu). Tako pridemo do osnovnih štirih področij, ki naj bi jih zajemal vsak eduBiznis:

 1. Motiv: ko je strankam nekaj novo in iščejo prve informacije, prve korake k rešitvi.
 2. Akcija: ko stranke iščejo napotke, navodila, kako implementirati zadeve (ni pa še nujno, da jih bodo implementirale).
 3. Izkušnja: ko stranke iščejo nekoga (mentorja, coacha), da jih popelje skozi (pre)izkušnjo (ko se odločijo, da želijo implementirati).
 4. Suport: ko stranke iščejo hitre rešitve (ko gre nekaj, kar sicer že vedo, narobe) ali ko se pojavijo nove rešitve.

Če si v dilemi, kaj VSEBINSKO gledano naj bi posamezni delček predstavljal, se spomni na:

1. Motiv:

 • vizija (za-kaj): Kaj bodo dosegli? Zakaj je to pomembno za njih?
 • in re-vizija (kaj narediti): Kaj delajo trenutno in je „narobe“? Ali – česa ne delajo? Kaj morajo narediti (katere korake)?

Na splošno je opredelitev korakov, ki jih morajo tvoje stranke opraviti (ali področja, ki jih morajo »obvladati«), ena od osnovnih nalog tvojega eduBiznisa (kam pelješ svoje stranke in kaj morajo znati narediti, ne vedeti!)

2. Akcija:

 • Vodila (pot-i): Kaj morajo nujno vedeti, da to lahko naredijo?
 • Na-vodila (na-pot-ki): Kako točno naj to naredijo?

3. Izkušnja:

 • Izziv: Kako jih lahko izzovem, da to naredijo? Kakšno nalogo naj jim dam? Kako to lahko prakticirajo? (Zagotoviti prostor, da dobijo prve izkušnje!)
 • Odziv: Na kaj jih moram opozoriti (pred/ po izzivu)? In pa tvoje povratno sporočilo na opravljen izziv.

4. Suport:

 • Hitre rešitve: ‘intervencije’
 • Novosti: seznanjanje z novostmi, novimi tehnikami, spremembami …

Tako se ti enostavno »izrišejo« vsi tvoji (coaching/ izobraževalni) produkti, ki lahko sestavljajo tvoj eduBiznis:

 1. Motiv: Info produkti (za promocijo) – Brezplačni programi, ki se jih ne da prodajati, ker nimajo praktične vrednosti, so pa zelo pomembni, ker predstavijo tebe kot ponudnika (izobraževanja, coachinga), tvojo osebnost, tvoje razmišljanje, tvojo »filozofijo dela«.
 2. Akcija: Trening produkti (delavnice, seminarji, priročniki …) – Brezplačno ali plačljivo – odvisno od tvoje preostale ponudbe, gre za krajše, manj poglobljene produkte.
 3. Izkušnja: Vodeni izobraževalni programi (individualni ali skupinski mentorski/coaching/svetovalni) – plačljivi programi in storitve (npr. individualni coaching/svetovanje).
 4. Suport: suportne skupine, mesečni podporni programi, mesečni treningi.

Kje je torej najbolj smiselno vpeljati v svoj eduBiznis sodobno tehnologijo?

1. Motiv:

 • mini (20–30 minutni) avtomatizirani spletni tečaji (eTečaj je segmentiran, ni zgolj predavanje, pač pa lahko vključiš še druge materiale),
 • posneta spletna predavanja (linearno predavanje, kjer ni potrebe po prekinitvah med segmenti),
 • kratke eDelavnice v živo (interaktivna srečanja, 90 do 120 minut),
 • ne pozabi pa še na »mikroučenje«, ki ga opravljaš (vsakodnevno) na družabnih omrežjih.

2. Akcija:

 • avtomatizirani spletni tečaji (daljši, tudi več ur), namenjeni za prodajo (namesto klasičnih delavnic – kadar je taka oblika primernejša za usvajanje znanja),
 • avtomatizirani spletni tečaji (daljši) za optimizacijo časa (kadar gre za ponavljajoče se vsebine ali vsebine, ki jih želiš svojim udeležencem dostaviti takrat, ko ti sicer ne moreš biti prisoten osebno),
 • avtomatizirani izzivi (na primer, 21-dnevni izziv usvajanja neke nove navade, 5-dnevni izziv pisanja nekega načrta in podobno – ni toliko poudarek na samem učenju, kot na tem, da postopoma spodbujaš k akciji).

3. Izkušnja: Tu bodi pozoren, da nam tehnologija lahko pomaga tudi v primerih, ko naši programi niso v celoti »online« ali ko ne gre za programe, ki jih opredelimo kot »online programe«. Primer: dalj časa trajajoč program lahko podpremo s soDelovanjem v eAkademiji, kjer udeležencem zagotovimo prostor za oddajanje nalog, izmenjavo materialov, morda posnamemo še kako dodatno razlago, imamo prostor za diskusijo, izkoristimo platformo, da preko nje »z enim klikom« pošiljamo mejling obvestila udeležencem, dodajamo dodatne vire za študij itd.)

 • Vodeni eTečaji, programi in izzivi: vsekakor največja dodana vrednost (in najbolj neizkoriščena priložnost v slovenskem prostoru) so programi, ki v celoti (ali vsaj večji del) potekajo preko spleta. Gre za kombinacijo srečanj v živo (a na daljavo) ter kombinacijo posnetih predavanj, ki jih lahko posnameš sproti, tako da prilagajaš vsebino glede na potrebe in specifiko skupine. Del srečanj (na primer prvo in zadnje) lahko izvedeš celo na terenu – da zagotoviš, da se skupina še bolj poveže. Tak pristop je precej primeren predvsem za programe, kjer je potreben postopen, procesno naravnan način usvajanja znanja in počasno prenašanje v prakso.
 • eDelavnice/eSvetovanja/eCoachingi v živo: individualna ali skupinska srečanja na daljavo, a v živo, pri čemer gre bodisi za serijo srečanj ali samostojne enote – pozorni moramo biti le na to, da gre za interAktivna srečanja, torej je poudarek na dvosmerni komunikaciji in soDELOvanju, ne pa za enosmerna predavanja, ki jih sicer lahko posnamemo.

Tukaj bodimo pozorni, da ne gre zgolj za orodja za snemanje ali za platforme, ki omogočajo prenos v živo. Na voljo so nam tudi še platforme za učne skupnosti (eAkademije) ter – zlasti v primeru individualnih srečanj – tudi orodja za enostavno rezervacijo srečanj preko spleta, pa še kakšno orodje bi se našlo, ki nam lahko posimplira delo.

4. Suport: ko želimo naše stranke »negovati« še naprej, jim lahko omogočimo različne oblike soDelovanja z nami in med njimi:

 • članski suportni programi (z mesečno naročnino ali kot bonus naši ponudbi),
 • učne spletne skupnosti, kjer si medsebojno pomagajo naše stranke (brezplačna izmenjava izkušenj),
 • spletne skupine s podpornimi materiali.

Kako ti še lahko pomagam brezplačno?

Celoten pregled, kako ti lahko služi sodobna tehnologija in brezplačna izobraževanja: eDogodek.si/KREIRAJ (https://www.edogodek.si/kreiraj/)

Terminologija:

 • eduBiznis: biznis (lahko je zgolj del tvojega osnovnega biznisa), pri katerem s pomočjo izobraževalnih, mentorskih, coaching orodij stranko »pripelješ na drugo stran«, ji zagotoviš rezultate (performance support),
 • eduPodjetnik: samostojni izvajalec eduBiznisa – gre za osebe, ki se ukvarjajo s tržno (ne akademsko) dejavnostjo.

Marija Maruša Jovanović, Edubiz, izobraževanje, “Ker verjamem, da ima sodobna tehnologija moč, da se znanje širi hitreje, ceneje – učinkoviteje! Pa še zabavno je!” Hojla, Maruša tukaj, zate sem v svoje eLearning in svetovalne programe zapakirala svojih: 10+ let učenja o izobraževanju odraslih, 6+ let neposrednega dela v eLearning industriji, 8+ let izkušenj v izobraževalnem marketingu in ves svoj eLearning entuziazem – da bo eLearning lahko služil tvojemu (malemu, solo, coaching, predavateljskemu, svetovalnemu … ali bodočemu) biznisu!

Vsebina članka ne odraža nujno (uradnega) mnenja društva coachev. Za navedene informacije in mnenje v članku so odgovorni izključno njihovi avtorji. Objava članka gostujočega avtorja na društveni spletni strani (ali drugih medijih komuniciranja) ni zagotovilo društva za kakovost produktov ali storitev, ki jih ponuja avtor članka pri svojem delu.

Uredila: Karmen Šemrl, ACC

Tags: No tags